Caută
Coș (0)

Niciun produs în coș.

Înălțimea și greutatea la copii

MitzokoBlogMitzokoÎnălțimea și greutatea la copii

Încă de la naștere, copiii sunt monitorizați cu atenție și verificați din toate punctele de vedere pentru a identifica rapid eventuale probleme de sănătate. Astfel, încă de la primul contact cu lumea exterioară, este recomandat pentru părinți să fie atenți la aspectul reflexelor, la ritmul respirației și la indicatorii de greutate și de înălțime.

Pe parcursul vieții, copiii sunt cântăriți și măsurați din diverse motive, fie acestea medicale, fie pur și simplu din curiozitate personală, pentru a vedea dacă aceștia se încadrează în graficul de greutate, specific vârstei.

În cazul greutății, aceasta trebuie să fie monitorizată cu atenție, deoarece, fără o evaluare constantă, se poate trece în extreme, și anume, în subnutriție  sau obezitate infantilă  (o problemă acută de sănătate, la nivel mondial). 

În ceea ce privește înălțimea, aceasta depinde de anumiți factori precum cei genetici, activitatea hormonală sau chiar regiunea geografică în care locuiește copilul.

Greutatea ideală la copii

Termenul de ”greutate ideală” este adesea asociat cu noțiunea de ”sănătos”. De aceea, este recomandat să îi învățăm pe copii de mici care sunt mâncărurile benefice pentru sănătate și care nu; și, de asemenea, e indicat să știe că efectuarea unor activități sportive este la fel de benefică pentru sănătate și, implicit, pentru greutatea corporală.

Greutatea și înălțimea copilului: tabel de dezvoltare în funcție de vârstă

Încă din perioada intrauterină, dezvoltarea fătului este atent monitorizată, astfel că se poate estima o greutate a acestuia în urma examinării ecografice. De la naștere și pe parcursul primului său an de viață, medicul pediatru monitorizează îndeaproape greutatea și înălțimea copilului. Astfel, potrivit datelor provenite de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), autoritatea care stabilește valorile standard pentru înălțimea și greutatea la copii, a putut fi realizat următorul  tabel greutate înălțime și vârstă copii:

 

  Vârstă Greutate Înălțime Etape de dezvoltare
Nou născut 0-1 luni 2,4 – 4,3 kg 50-54 cm Răspunde la stimuli externi. Ia în greutate aproximativ 200 g/ săptămână. Crește în lungime cu 2,3 – 3,5 cm/ săptămână
Bebeluș 1-12 luni 7-12 kg 70-80 cm Dezvoltarea abilităților motorii, erupții dentare, dezvoltarea limbajului. Primele puseuri de creștere. Dezvoltare socială și emoțională (sociabilitate și anxietate de separare)
Copil mic 1 – 3 ani 14 – 15 kg 95 – 97 cm Noi abilități motorii. Antrenamentul la oliță. Vocabular extins (50-100 de cuvinte). Stimularea creativității prin jocuri și activități. Apariția tantrumurilor.
Preșcolar 4 – 6 ani 16 – 22 kg 103 – 117 cm Dezvoltare motorie bună (alergat, sărit, aruncări, prins mingea). Deprinderea independentă a folosirii și hrănirii cu lingura/ furculița. Manifestă interes pentru artă (desen, muzică). Vocabular extins la 250 de cuvinte, formează propoziții de 3 cuvinte. Recită poezii sau cântece.
Școlar

 

 

 

 

7 – 12 ani 23 – 45 kg 122 – 153 kg Dezvoltare motorie foarte bună. Vocabular foarte dezvoltat. Capacitate de concentrare îmbunătățită. Apare dorința de apartenență la grup, dar și cea de independență, atât acasă cât și la școală.
Adolescent 13 – 18 ani 50 – 73 kg 158 – 177 cm Dezvoltarea personalității și a identității. Schimbări semnificative în plan mental, fizic și emoțional (pubertatea). Vocabular foarte bine dezvoltat (până la 20000 de cuvinte). Stabilirea obiectivelor de viitor. Explorarea sexualității (relații romantice).

 

Greutatea și înălțimea copilului: Diferențe între fete și băieți

Pe toată durata copilăriei există mai multe etape de dezvoltare, dar există și puseuri de creștere care schimbă ritmul de creștere al copilului într-unul alert, mai ales în perioada primăverii. În timpul acestor puseuri de creștere, copilul va lua în greutate și va crește în înălțime mai mult ca de obicei. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cixohzDpNIo

 

Astfel, în primul an de viață, copiii își vor dubla practic lungimea, având cu 25 de cm mai mult decât la naștere și își vor tripla greutatea, urmând ca în al doilea an să aibă cu 11 cm mai mult în înălțime decât anul anterior Ulterior, la 3 ani copilul va avea cu 8 cm mai mult decât în anii precedenți și un plus în greutate de aproximativ 2 kg pe an. 

Mai apoi, în anii următori, copiii vor crește cu aproximativ 5-6 cm pe an, până la vârsta pre-pubertății. Atunci când ajung la vârsta pubertății, între 8 și 15 ani la fete și între 10 și 17 ani la băieți, copiii vor crește cu 9 cm pe an.

Este important de știut faptul că fiecare copil are propriul său ritm de creștere, iar din acest motiv intervalele de valori sunt destul de permisive. De exemplu, la naștere, fetele cântăresc mai puțin decât băieții, dar îi ajung din urmă în jurul vârstei de 8 ani, urmând ca în jurul vârstei de 9-10 ani să îi depășească în în greutate, păstrând-o constantă până la 14 ani. 

De asemenea, fetele sunt mai scunde decât băieții, până în perioada adolescenței, când vor fi mai înalte decât aceștia, deoarece puseurile de creștere se manifestă cu doi ani mai devreme la fete, în jurul vârstei de 11-12 ani. În schimb, la 13-14 ani, puseurile de creștere se accentuează în cazul băieților, aceștia devenind mai înalți decât fetele. 

De altfel, pubertatea este cea mai importantă etapă din viața copiilor, plină de schimbări dramatice atât pentru băieți cât și pentru fete, de aceea sunt necesare atât o alimentație echilibrată cât și activități fizice potrivit vârstei pentru a depăși cât mai ușor această perioadă.

Grafic de dezvoltare a copiilor în primii 2 ani de viață

Încă din prima zi de viață, nou-născutul este măsurat și cântărit de către medicul pediatru, aceste două operațiuni urmând a fi repetate cât mai des pe parcursul primilor doi ani. 

Însă aceste date sunt strict orientative în ceea ce privește greutate copii pe vârste și înălțime copii, deoarece nu este o regulă ca bebelușul să aibă exact aceeași greutate sau înălțime ca cele menționate în tabelul greutate bebeluși pus la dispoziție de către Organizația Mondială a Sănătății.

Este binecunoscut faptul că în primele zile de la naștere, nou-născutul pierde din greutatea cu care s-a născut, dar aceasta este recuperată pe parcurs, ajungând ca la 4-6 luni greutatea copilului să se dubleze, iar în preajma vârstei de 1 an chiar să se tripleze. 

 

 

În ceea ce privește înălțimea, majoritatea bebelușilor au o lungime de 50 cm la naștere. Potrivit aceluiași tabel înălțime copii furnizat de OMS, se observă o creștere mai rapidă în primele 3 luni, urmând ca la 4-6 luni copiii să crească cu aproximativ 2 cm/ lună, iar până la vârsta de 1 an cu 1-2 cm/lună. După ce împlinește vârsta de 1 an, ritmul de creștere al copilului încetinește, dar acest lucru nu ar trebui să constituie motiv de îngrijorare.

Greutatea și înălțimea copilului de la 3 la 6 ani

Greutatea ideală copii depinde atât de înălțimea copiilor, cu care este direct proporțională, cât și de metabolismul acestora. Faptul că aceștia cresc în greutate și înălțime indică o dezvoltare normală, mai ales în primii doi ani de viață când ritmul de creștere este accelerat cu ajutorul puseurilor. 

La vârsta de 3 ani, ritmul de creștere este diminuat față de anii anteriori, astfel încât, în această perioadă greutate copii în funcție de vârstă diferă de la un copil la altul, deoarece fiecare are propriul său ritm de dezvoltare. 

 

 

În principiu, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani sunt cântăriți de 3 ori pe an și pot lua în greutate aproximativ 2 kg pe an, având de la 14 kg până la 22 kg. De asemenea pot avea o înălțime de aproximativ 92 cm până la 116 cm, înălțându-se astfel cu aproximativ 3-4 cm în fiecare an. După vârsta de 4-5 ani, ritmul de creștere încetinește, urmând ca la vârsta de 6-7 ani, să accelereze din nou. 

Greutatea și înălțimea copilului între 6 și 18 ani

După vârsta de 6 ani, când ritmul de dezvoltare este mai puțin accelerat decât în primii ani de viață, copii vor crește în înălțime cu 6 cm în fiecare an și vor lua în greutate aproximativ 3,5 kg pe an. 

 

 

Însă, în perioada pubertății, care are loc la vârsta de 8-15 ani la fete și 10-17 ani la băieți, ritmul de creștere devine mai accentuat datorită puseurilor și apar astfel primele diferențe în dezvoltarea fizică dintre fete și băieți. Astfel, băieții vor avea o statură de 140-163 cm și o greutate de 33-67 kg, conform tabelului de înălțime și greutate băieți, în timp ce fetele vor avea o statură de 128-162 cm și o greutate de 26-55 kg, conform tabelului de înălțime și greutate fete.

Care este greutatea ideala a unui copil de 10 ani?

În jurul vârstei de 10 ani au loc procese metabolice specifice, astfel că greutatea medie a unui copil ar trebui să se încadreze în jurul intervalului 32-36 kg, valabil atât pentru fete, cât și pentru băieți. 

La nivelul înălțimii, intervalul este de asemenea similar, cuprins între circa 132 cm și 144 cm. 

Greutatea potrivita a unui copil de 12 ani

Pentru că vorbim despre pubertate și trecere spre adolescență, fetele ar trebui să se încadreze într-un interval de greutate de 44-50 kg, în funcție de dezvoltare, iar băieții între 44 și 48 kg. 

Greutatea ideala a adolescentilor

O dată cu adolescența vorbim despre schimbări majore în alimentație, dar și în stilul de viață al copiilor, în modificări corporale datorate pubertății, astfel că este destul de greu de introdus un interval de referință. Este exact perioada în care activitățile sportive încep să fie din ce în ce mai apreciate, iar atenția la alimentație devine mai evidentă.

 

Recomandări pentru părinți pentru o dezvoltare optimă a copilului

Pentru că un copil se dezvoltă etapizat, pe intervale de vârstă, este ușor pentru părinți să introducă elemente de educație culinară și sportivă. Astfel, este important ca încă din copilărie copiii să fie familiarizați cu un stil de viață sănătos, să beneficieze de hrană curată și sănătoasă și să înțeleagă principiile dezvoltării armonioase a organismului. 

Părinții trebuie să asigure copiilor nu doar hrana, ci și activitățile fizice regulate și controalele periodice la medic, în scopul evaluării corecte a înălțimii, greutății și stării totale de sănătate.

Având în vedere toate aceste informații, este ușor să creștem viitori adulți sănătoși și să le oferim copiilor noștri nu doar un corp sănătos, ci și un exemplu practic și benefic de menținere a sănătății.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping